Vijenac 610 - 612

Druga stranica

Promicanje kulturnoga, umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva

Matica hrvatska i HRT potpisali sporazum o suradnji

Redakcija

Dvije stožerne nacionalne institucije – Matica hrvatska i Hrvatska radiotelevizija – 12. srpnja potpisale su Sporazum o suradnji na promicanju kulturnoga, umjetničkoga i znanstveno-istraživačkoga stvaralaštva te međusobnoj promidžbi tih projekata. Uime Hrvatske radiotelevizije Sporazum je u Palači Matice hrvatske u Zagrebu potpisao glavni ravnatelj Kazimir Bačić, a uime Matice hrvatske njezin predsjednik akademik Stjepan Damjanović. Sporazum stupa na snagu s danom potpisivanja i vrijedi do opoziva.

Sporazumom je dogovoreno da će Matica hrvatska redovito obavješćivati Hrvatsku radioteleviziju o svim svojim važnijim djelatnostima i projektima te promicati i predstavljati proizvodnju Hrvatske radiotelevizije, posebice u povremenim izdanjima Matice hrvatske, Vijencu i Hrvatskoj reviji, te će na prijedlog Hrvatske radiotelevizije objavljivati i knjižna izdanja od zajedničkoga interesa.

Hrvatska radiotelevizija sa svoje će strane, u okviru mogućnosti i u skladu sa svojom uredničkom politikom, pratiti i javnosti prenijeti sve važnije djelatnosti Matice hrvatske poput praćenja i prikazivanja važnijih skupova, tribina, okruglih stolova, predstavljanja knjiga, predavanja, koncerata i izložaba u organizaciji te ustanove. Hrvatska radiotelevizija ujedno će prikazivati jednokratne emisije te reportaže o istaknutim dijelovima programa Matice hrvatske u njezinoj središnjici u Zagrebu te u ograncima u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. To se u prvom redu odnosi na Matičina izdanja iz kapitalnih biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti i Povijest Hrvata, na glazbeni ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, Galeriju Matice hrvatske, Filozofsku i Komunikološku školu Matice hrvatske, izdanja Nakladništva Matice hrvatske te stalne publikacije Vijenac, Kolo i Hrvatsku reviju.

„Ovim sporazumom Hrvatska radiotelevizija regulira svoje buduće odnose i suradnju s Maticom hrvatskom. Treba naglasiti da je Matica hrvatska bila važna institucija u povijesti, a to je i danas, te korisnicima javnoga medijskog servisa ovom suradnjom želimo još bolje predočiti njezine aktivnosti“, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.

„Matica hrvatska važna je kulturna ustanova te kao i sve kulturne ustanove želi biti vidljiva, a Hrvatska radiotelevizija javni je medijski servis koji tu vidljivost može i omogućiti. U zadnje vrijeme poboljšali smo odnose s Hrvatskom radiotelevizijom u smislu vidljivosti naših programa, a vjerujem da će ovaj sporazum te odnose dodatno unaprijediti“, istaknuo je akademik Stjepan Damjanović.

Vijenac 610 - 612

610 - 612 - 20. srpnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak